martes, 11 de noviembre de 2008

NOVES PROFESSIONSQue fas amb el telèfon mòbil quan te’n compres un de nou?


Si has pensat tirar-lo, has de saber que el teu telèfon conté metalls preciosos molt cotitzats al mercat.
Si sumem la quantitat de mòbils que se tiren a les escombreries durant un any, el valor va creixent i això dona peu a una nova professió: els miners urbans.
Aquestos miners del segle XXI, tenen com a missió buscar i salvar de l’escombreria terminals mòbils, el fenòmen que s’està experimentant en el Japó té com a objectiu obtindre materials como l’iridi i altres, materials que són cada vegada més cars al mercat.
Els miners urbans no tenen com a objectiu fer-se rics, és simplement un procés de reciclatge: els materiales se reutilitzaran en nous terminals, això abaratirà la producció.
Una tona de mineral d’una mina produeix només 5 grams d’or, mentre que una tona de telèfons mòbils poden arribar a produir 150 grams del mateix metall.
Amb la mateixa quantitat de telèfons mòbils també es pot produir al voltant de 100 quilos de coure i 3 quilos de plata.
Però el més important és que fent açò, no li extraurem una tona de material a una montanya amb la qual cosa l’ impacte ambiental serà menor i els recursos limitadísims del planeta s’allargaran un poc més.
El mercat ha fet que les empreses se replantejen la possibilitat del reciclatge. Al mes de març de 2008, l’or tenia un preu superior als 1.000 dólars per onza fins no fa molt el preu es fixava en els 890 dólars.
De tots los telèfons que se tiren cada any o més entre el 10 i el 20% se reciclen. La majoria de les personas opten per emmagatzemar els telèfons a casa. Encara no és un objecte del que se tinga conciència que és completament reciclable.
La qüestió és: els diners que s’estalviaran els fabricants en la produció dels nous telèfons, repercuteix en el preu final?.
Seria molt fàcil establir punts de recuperació de móvil o oferir un descompte al comprar el nou si portes el vell (hi ha una empresa espanyola que ho fa).
Per descomptat, necessitem concienciació cap a aquests temes però també compensació. Les empreses no han se ser les úniques beneficiades no?

1 comentario:

vizz. dijo...

Tengo 3 moviles y una camara de fotos de carrete que no funcionan desde hace años. Aun no me he deshecho de ellos porque no se cual es el punto de reciclaje y no queria tirarlos a un contenedor normal.


PD: ahora hay muchos exameneees!