miércoles, 23 de abril de 2008

ELS DRETS DEL LECTOR




He llegit un article d'Ana Cob sobre tots els drets que tenim, del xiquet, de la dona, del treballador..., però per a ser més concrets ens interessen els del lector i ens conta:
Perquè cada un fa el que vulga amb els seus llibres, i no vals dir-nos el que tenim i no hem de fer. Això està clar, O potser no? Per si de cas, a continuació vos coment un poc els que Daniel Pennac, autor de la fantàstica obra "Com una novel·la", conta com els drets principals del lector:
El Dret a NO Llegir. Perquè a vegades, inclús a mi, que llig quasi tot el que cau en les meues mans, no em dóna la gana.
El Dret a saltar-se les Pàgines. O paràgrafs...
El Dret a No Acabar el Llibre. Per avorriment, o perquè et causa massa emoció. Per no estar d'acord amb l'autor o per sentir que qui ho ha escrit s'assembla massa a tu. Perquè apareix alguna cosa que t'abellix més llegir o perquè creus que el llibre parlaria més al teu millor amic que a tu.
El Dret a rellegir. Perquè a vegades ens agrada repetir el plaer que un llibre ens va proporcionar, o perquè creiem que, uns anys més tard, entendrem el llibre de manera diferent. O perquè sabem que allò ens va agradar però no vam recordar per què.
El Dret a Llegir Qualsevol Cosa. Guerra i Paz, els llibres de TEO, el llibre de text de Màrqueting de segon, Història de la revolució francesa, els fullets del supermercat, la biografia de Beckham, el Mediterràneo, La velocitat de la llum... Tot i gens, el que tu vulgues.
El dret al Bovarismo. (malaltia de transmissió textual). Emocionar-se, plorar, riur-se en veu baixa, somniar, enamorar-se, enfadar-se... viure part de la teua vida per mitjà d'un llibre.
El Dret a Llegir en Qualsevol Lloc. En l'autobús, en el llit, en el sofà, a la vora de la platja, en el bany...
El Dret a Fullejar. I a triar el llibre que més capritx et de.
El Dret a Llegir en Veu Alta. A voler compartir un paràgraf especial, a actuar com eixe personatge tan malvat. Escoltar les paraules d'altres modelades per la teua pròpia veu.
El Dret a Callar. Jo ja calle i et done la paraula a tu:
¿Trobes a faltar algun dret fonamental del lector? T'agradaria afegir o discutir un poc sobre aquests drets i com els apliques tu? Escriu a ratallig@gmail.com perquè el teu dret fonamental (o drets fonamentals) siga publicat en el pròxim número.



3 comentarios:

Anónimo dijo...

Es un post muy interesante, pero les debo decir que es muy difícil de leer por la combinación de colores que usan (morado sobre azul) y el tamaño de la letra que a las personas mayores como yo nos cuesta leer. De hecho, casi no se ve la palabra "comentarios" donde hay que clicar para escribir uno, como el que yo hago ahora.
Otra dificultad que encuentro es la lengua en la que escriben ¿es catalán?. Algunas palabras no las he acabado de entender como xiquet, llit y otras.
Saludos.

Anónimo dijo...

Hola paulo, las palabras xiquet y llit son muy comunes en el valenciano o si quieres catalán, es lo mismo. Xiquet significa niño y llit cama.

Anónimo dijo...

Muchas gracias, Lulu, por su aclaración. Veo que han modificado un poco la combinación de colores; así es más legible. Seguiré pasándome por este blog.
Por cierto, el ratoncito que han elegido como, digámosle, mascota, es muy gracioso.
Saludos.