martes, 6 de mayo de 2008

Sabies que compixen 50 anys de...?



Bernat Artola i Tomás (Castelló de la Plana, 20 de desembre de 1904 - Madrid, 8 de maig de 1958) POETA. La passió pel dibuix i la pintura va ser anterior a la seua carrera literària; va fundar en companyia de Joan Baptista Porcar l'Agrupació Ribalta, una associació de jóvens artistes.
Obres: Elegies, Santoral, Terra, Festívoles, A l'ombra del Campanar, Vaig poblar, Llàntia viva, Tornaveu, Raons i paraules, El delme del temps, Miratges, Lledons, Recès de solituds, Veus i cançons, Fulles del temps, Collita





Mortadelo y Filemón, són personatges creats per Francisco Ibáñez, la seua primera Historieta va aparèixer en gener de 1958 en la revista Pulgarcito, amb el títol Mortadelo i Filemón, agència d'informació, no tenien el aspecte actual Els noms dels protagonistes estan lligats al record de l'Espanya de la escassetat i el racionament, (Mortadel·la i Filetó).
El llenguatge és molt peculiar expressions poc utilitzades ("borratxo", "mofa i befa", "merluzo") i amb l'humor del fons de cada vinyeta.




Juan Ramón Jiménez. 50 anys de la seua mort.
Naix al desembre de 1881 en Moguer (Huelva), mor al maig de 1958 en Sant Joan (Puerto Rico).
Premi Nobel de Literatura en 1956.
Obres en prosa:
Platero y yo",
"Baladas para después",
"Palabras románticas"...
Obra poètica:
"Ninfeas y almas de violeta,
"Rimas",
"Arias tristes",
"Elegías"...

No hay comentarios: