domingo, 22 de junio de 2008

COMENÇA L'ESTIU


Els orígens de les celebracions de la nit més curta de l'any, el 23 de juny, vespra de la festivitat de Sant Joan, es perden en la memòria de la gent de les diferents cultures que poblen el Mediterrani. Aquella festivitat pagana que rendia culte a l'arribada del solstici d'estiu, encenent fogueres, la tradició catòlica la va lligar la festivitat de Sant Joan Baptista, que se celebra el 24 de juny.

Des de l'antiguitat , cada nit de Sant Joan, milers de persones es desplacen a les platges , a la vora del mar o al peu d'una muntanya, per a rememorar antigues tradicions, i passar una agradable vetllada amb companyia d'amics i familiars. S'encenen fogueres sobre la sorra, sobre las pedres o als encreuaments dels camins formant una atractiva i evocadora imatge, i al costat d'elles es reuneixen nombrosos grups que xarren, canten, ballen i gaudeixen de la nit.

Igualment, nombrosos barris i pobles , celebren revetlles i actes festius.

Ja ha acabt el curs, comença l’estiu i una de les millors formes de celebrar-ho és amb aquesta màgica tradidió.

Acosta't a la vora del mar i participa del sentit màgic, festiu i obert de la cultura mediterrània, la nostra.


Creences diverses


· Existeix la creença que si es pren un bany a la platja la mateixa Nit de Sant Joan, en tocar les dotze campanades, es conservarà la salut del cos, molt especialment la de la pell. "Bany de Sant Joan, salut per a tot l'any" .


· En el passat, als pobles de vora mar, era costum que la vespra de Sant Joan les fadrines posaren en un got ple d'aigua la clara d'un ou. L'endemà, l'examinaven a fons: si s'havia format la imatge d'una barca, això era senyal que el seu xicot seria mariner; però, si hi havia la figura d'un forcat o la d'un arbre, el seu futur espós seria llaurador.


· Es diu que la Nit de Sant Joan és la millor de l'any per a descobrir corrents d'aigua subterrànis o per collir herbes de muntanya, així tindran més poders curatius .


· Per mitjà de tres faves -una pelada, l'altra a mig pelar i la tercera amb la corfa- una jove fadrina pot conéixer la situació econòmica de qui serà el seu promès. La Nit de Sant Joan, ha de guardar les faves dins d'una bosseta, les amaga davall del llit i, en despertar-se, en treu una a l'atzar. Si treu la pelada, el seu promès serà més pobre que una rata. A mig pelar, ni ric ni pobre. Si li ix la de la corfa, el seu xicot serà farcit de milions. També es poden fer servir tres creïlles.


. La tradició popular atribueix a Sant Zacaries l'encesa d'una foguera per a celebrar el naixement del seu fill. Per aquest motiu, hi ha qui invoca al pare de Sant Joan Baptiste durant la preparació d'una foguera i deixa les invocacions quan ja hi cala el foc.


· En alguns pobles de l’interior de la província de Castelló existeix la tradició d’anar a una font a les dotze de la nit i rentar-se la cara per a fer-se guapa.

Saps més creences que es conserven al teu poble o ciutat?. Envia-les a ratallig@gmail.com

Nit de Sant Joan a Castelló
BON ESTIU!!!!!!!

7 comentarios:

Anónimo dijo...

soc del forcall prop de morella i al meu poble diuen que les fogueres durant tot l'any eren alliberadores de bruixes i dimonis sobre tot a la balma pero les de la nit de sant joan a més d'alliberar-nos ens protegien durant tot l'any de les bruixes i dels dimois, això sí t'havies d'endur una miqueta de cendra a casa i posar-la prop de la porta d'entrada

Anónimo dijo...

yo ire a la playa a emborracharme de todo eso no me creo nada

Anónimo dijo...

Al Forcall m'han dit que fan molta festa amb les fogueres però no se si és per a Sant Joan o per a Sant Antoni. M'agradaria anar per a quan és?

Anónimo dijo...

la festa és per a sant antoni la "santantonada" és una pasada foguera i dimonis, vine i t'ho pasaràs bé, però això és al mes de gener, el que jo he ficat de les fogueres de sant joan són contalles d'abans.

Anónimo dijo...

soc el del forcall una altra volta, dir-te que un altre poble on també hi fan molta festa per a sant antoni és vilanova, és una festa un poquet diferent a la del forcall però també val la pena

Anónimo dijo...

Gràcies aniré al Forcall per Sant Antoni, estic segur que m'agradarà.

Anónimo dijo...

la veritat es que fa prou calor sobretot a castello veritat.